Espargouto(-maritimo)
Spergula media
Caryophyllaceae
Autre noum : Praussèli.
Noms en français : Spergulaire maritime, Spergulaire marginée.
Descripcioun :L'espargouto-maritimo es uno planto pulèu coumuno di relarg sala de sansouiro e de ribo de mar. Fai de poulìdi flour roso pourtado pèr de cambo poupouso. Pèr aquéu group, li flour soun pulèu grosso emé de petalo mai longo que li sepalo. Li grano soun alado e lisco. De nouta peréu que i'a (8)10 estamino. Coumpara emé l'espargouto-de-mar que ié sèmblo proun.
Usanço :Couneissèn pas d'usanço particuliero pèr aquelo planto. Escriéure au site se n'en sabès mai.
Port : Erbo
Taio : 8 à 15(30) cm
Fueio : óupousado
Tipe bioulougico : Camefite
Cicle bioulougico : Planto renadivo
Gènre : Spergula
Famiho : Caryophyllaceae
Ordre : Caryophyllales
Coulour de la flour :
Roso
Petalo : 5
Ø (o loungour) flour : 4 mm
Flourido :
Estiéu - Autouno
Sòu : NaCl
Autour basso e auto :
Pancaro entresigna
Aparado : Noun
Liò : Sansouiro
- Mar
Estànci : Termoumediterran à Mesoumediterran
Couroulougi : Paleotemperado
Ref. sc. : Spergula media (L.) Bartl. & H.L.Wendl., 1825
(= Spergularia media (L.) C.Presl, 1826 )
Barralet-pichot
Muscari botryoides
Asparagaceae Hyacinthaceae
Autre noum : Cebihoun.
Nom en français : Muscari faux botryde.
Descripcioun :Lou barralet-pichot èi pas tant coumun que soun cousin, lou barralet, Muscari neglectum. Trachis dins li bos e prado umido de plano e en mountagno. Pèr lou destria, fau regarda li fueio un pau plato, emé lou bout en capouchoun e que soun pu courto que l'enflourejado e souvènt dreissado. Tambèn li flour soun quàsi tant larjo que loungo e lis enflourejado mens sarrado. Coumpara emé lou barralet que ié sèmblo proun.
Usanço :Li cabosso se manjon cuecho en liéume. Èi poussible de tasta li jòuini fueio e li flour.
Port : Erbo
Taio : 5 à 30 cm
Fueio : costo paralèlo
Tipe bioulougico : Geoufite
Cicle bioulougico : Planto renadivo
Gènre : Muscari
Famiho : Asparagaceae
Famiho classico : Hyacinthaceae
Ordre : Asparagales
Coulour de la flour :
Bluio
Petalo : 6
Ø (o loungour) flour : 0,4 à 0,8 cm
Flourido : Printems
Ivèr
Sòu : Ca
Autour basso e auto : 0 à 2200 m
Aparado : Noun
Mars à jun
Liò : Prado umido
- Blachiero
- Melounié
- Castagnaredo
Estànci : Mesoumediterran à Subaupen
Couroulougi : Éuroupenco
Ref. sc. : Muscari botryoides (L.) Mill., 1768